Hoe je instelling of houding helpt om te ontpiekeren
De manier waarop we de realiteit waarnemen, onze persoonlijke perceptie, is van invloed op hoe we denken, voelen en handelen. Meer dan de gebeurtenis zelf. Onze instelling of houding beïnvloed onze waarneming. Het zet je aan tot piekeren of helpt juist om te ‘ontpiekeren’. Onderstaande elementen zijn een onderdeel van je instelling of houding. Niet alleen tijdens het beoefenen van een mindfulness oefening maar ook in het dagelijks leven.
1. Opnieuw proberen, beginners geest
Mindfulness is een continu proces van afgeleid worden en weer opnieuw je aandacht bewust richten. Je raakt verstrikt in een automatisch patroon, merkt dit op zonder te oordelen en begint weer opnieuw. Op deze manier stel je jezelf iedere keer weer open om op een nieuwe, frisse manier tegen ‘oude’ dingen aan te kijken. Alsof het de eerste keer is, onbevooroordeeld, ongekleurd, onbegrensd en met oneindig veel mogelijkheden.
2. Zonder oordeel
Onze hersenen zijn gewend om te oordelen, te beoordelen en te vergelijken om duidelijkheid te krijgen. Dualistisch, zwart/wit. Het grootste gedeelte hiervan gebeurt automatisch en kan ons hinderen om de realiteit objectief en onbevangen te bekijken. Het beperkt en kleurt waardoor je vaak de verhoudingen, verbanden en mogelijkheden mist. Het oordelen proberen te stoppen heeft weinig zin maar als je er bewust naar kijkt, herkent wanneer je oordeelt en accepteert dat je dat doet, kun je het misschien loslaten.
3. Accepteren
Accepteren begint met dingen te zien of te aanvaarden zoals ze op dit moment zijn. Door minder tijd te besteden aan hoe dingen ‘zouden moeten zijn’ hebben we minder strijd en conflict en hebben we meer energie en mogelijkheden die misschien geschikter zijn voor de situatie in plaats van mee te blijven gaan in oude automatische patronen die niet helpend voor ons zijn. Zo kunnen we de dingen accepteren zoals ze nu zijn en tegelijkertijd toch dingen veranderen die we willen veranderen.
4. Loslaten
Vaak hebben we de neiging om iets te willen hebben, iets vast te houden of juist iets te willen vermijden of ertegen te vechten. Op het moment dat je bewust besluit om los te laten wat er toch al is, krijg je meer vrijheid en controle over hoe je ermee om wilt gaan.
5. Vertrouwen
In jezelf om beter te gaan luisteren naar signalen in je lichaam en dat bewuster te kunnen gaan waarnemen.
6. Geduld
Omdat iets nieuws aanleren nu eenmaal tijd nodig heeft en misschien nog niet direct iets oplevert. Geduld is ook af en toe even wachten voordat je handelt, even stilstaan bij de realiteit van moment naar moment.
7. Niet streven
Eigenlijk hebben de mindfulness oefeningen juist geen doel, het is meer “niet doen”. Niet iets willen bereiken, forceren, dingen laten zijn zoals ze zijn. Onszelf zijn, in welke vorm dat ook is. Gespannen, veroordelend, rusteloos, verstrikt in gedachten, maar ook fantaserend, ontspannen en observerend. Juist not-to-do brengt vaak de beste ideeën en oplossingen.
8. Dankbaarheid
We nemen veel op de koop toe. Soms kan het heel helpend zijn om stil te staan bij wat er wel is aan positieve dingen, kleine succesjes, een besluit wat je genomen hebt en daar dankbaar voor te zijn.
9. Vriendelijkheid
Vriendelijkheid of compassie naar jezelf. Neem het jezelf niet kwalijk dat je afgeleid wordt, of veroordeelt of klaagt. Dat is nu eenmaal wat de geest doet, bij iedereen, en verloopt vaak automatisch. Met de bijbehorende, soms vervelende gevoelens. Gun jezelf de mogelijkheid om steeds weer terug te keren en opnieuw te beginnen. Met andere woorden, wees een beetje aardig voor jezelf waardoor je langzaam vriendelijkheid voor jezelf en de wereld om je heen ontwikkelt.
Wil je nieuwe tips en artikelen per mail ontvangen laat het weten en klik op de link.